Så landar du drömjobbet inom AI och data: Tips för ansökan och intervju
Att få drömjobbet börjar med en välplanerad ansökan och en autentisk intervju.
Att arbeta inom AI, analys och data är riktigt spännande. Inte minst på Region Skåne, som går i frontlinjen genom regional AI-strategi och stora satsningar inom området. Hälso- och sjukvård är ett av de användningsområden som har störst potential att dra nytta av AI och modern teknik.
Konkurrensen om dessa roller är ofta hög. Efter att ha genomfört mängder av intervjuer senaste åren och plöjt igenom ett oräkneligt antal CV:n har jag här samlat mina bästa tips för hur du lyckas med din ansökan och intervju!
Tips för ditt CV / ansökan
Din ansökan och ditt CV är din inträdesbiljett för att komma på intervju. Det är också första intrycket arbetsgivaren får av dig.
Skräddarsy din ansökan. Läs noga igenom annonsen och se till att du har klart för dig vad som är absoluta krav och vad som bara är meriterande. Fundera också över vilka andra styrkor och erfarenheter du kan ha som är användbara för jobbet.
Var personlig. Var tydlig med varför du söker just denna roll och vad du tycker är viktigt för att trivas. Skriv gärna också om hur du är som person och vilka intressen och hobbies du har.
Var ärlig. Se till att det som står i sin ansökan och ditt CV också stämmer med exempelvis vad som står på din LinkedIn-profil. Det är inget konstigt med att lyfta andra saker i ansökan än på LinkedIn, men det måste vara korrekt. Var också genuin med hur du beskriver dig själv.
Visa gärna arbetsprover. Har du några artiklar, presentationer, projekt eller annat du kan visa upp? Länka gärna till dem i din ansökan.
Var tydlig och strukturerad. Håll nere längden på ditt CV och ansökan, inga romaner alltså. Se bara till att det är tydligt varför du är en bra kandidat för rollen.
Låt gärna en vän kika på din ansökan och ge dig feedback!
Tips inför intervju
Intervjun är din chans att visa vem du är och varför du är rätt person för jobbet. Det är inte bara en möjlighet att bevisa din kompetens utan också att visa på sådant som inte framkommer av CV:t.
Förstå rollen. Läs annonsen noggrant inför intervjun och fundera över om du själv har några frågor. Förbered dig på frågor du tror kan komma upp.
Var dig själv. Det är helt okej att vara nervös inför intervjun och det är fullt mänskligt. Var trygg i dina styrkor och var öppen med vad du vill utveckla. Var också öppen med vad som är viktigt för just dig. Autenticitet vinner alltid.
Svara sakligt på frågorna. Det är helt okej att tänka efter en stund för att ge ett bra svar. Resonera gärna, ofta är det öppna frågor utan ett självklart svar. Ge gärna exempel som visar att du har verklig erfarenhet av ämnet. Kommer du inte på något svar så var bara ärlig om det. Chansa inte genom att “snacka på” och hoppas att något av det du säger var det önskade svaret.
Ge lagom långa svar. Detta är svårt, och när vi blir nervösa tenderar vi ibland att prata antingen för mycket eller för lite beroende på vår personlighet. Om du är osäker, kolla gärna med intervjuarna om ni håller tidsplanen för intervjun.
Ett sätt att förbereda svar är STAR-metoden (Situation, Task (Uppgift), Action (Vad du gjorde), Resultat). Fundera över ett par relevanta exempel på situationer där du haft en uppgift, vad du gjorde och vad resultatet blev. Det behöver inte bara vara arbetssituationer.
Slutsats
Att söka jobb är en process som kräver tid och energi. Genom att skräddarsy din ansökan, förbereda dig noggrant inför intervjuer och visa äkta engagemang kan du öka dina chanser att landa drömjobbet. Och kom ihåg – varje erfarenhet, oavsett om det leder till en anställning eller inte, är ett steg närmare ditt mål.
Lycka till!
Obs! Innehållet på denna blogg är mina personliga åsikter och representerar inte min arbetsgivare. Jag som utgivare ansvarar inte för kommentarsfältet. Den som kommenterar ansvarar själv för det som skrivs.